Η πρόσφατη ανα escalation στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, επηρεάζοντας άμεσα την τιμή των καυσίμων και τον τουρισμό στην Ελλάδα. Η επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν έχει προσθέσει ένα νέο επίπεδο ανησυχίας σε μια ήδη τεταμένη παγκόσμια οικονομία που πλήττεται από εμπορικούς πολέμους και ανησυχητικές προοπτικές επιβράδυνσης.
Αμέσως, οι αγορές πετρελαίου αντέδρασαν, με την JPMorgan να προειδοποιεί ότι αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση ή αποκλεισμός των στενών του Ορμούζ, οι τιμές μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα 130 δολάρια το βαρέλι.
Επιπτώσεις στις μετακινήσεις και τον τουρισμό
Οι συνέπειες είναι ήδη ορατές στον τουριστικό τομέα, καθώς το αυξανόμενο κόστος μεταφοράς αναμένεται να αποθαρρύνει τους επισκέπτες. Ο Δημήτρης Οικονόμου, τουριστικός πράκτορας, σημείωσε ότι προς το παρόν οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχουν μείνει σταθερές. Ωστόσο, αν οι τιμές του πετρελαίου διπλασιαστούν, οι επιβαρύνσεις στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές είναι αναπόφευκτες. Επίσης, τόνισε ότι η μείωση των Ισραηλινών τουριστών είναι άμεσος αντίκτυπος των πρόσφατων γεγονότων, αν και πιστεύει ότι όταν αποκατασταθεί η ηρεμία, η Ελλάδα και η Κύπρος θα επανέλθουν ως ελκυστικοί προορισμοί.
Με φόντο τις καταγγελίες πολιτών σχετικά με αυξήσεις στις τιμές καυσίμων στην Αττική, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζήτησε έκτακτους ελέγχους από τα αρμόδια κλιμάκια για την ανίχνευση ενδεχόμενης αθέμιτης κερδοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι ισχύει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους έως τις 30 Ιουνίου, και οι ανατιμήσεις στις αντλίες δεν είναι δικαιολογημένες όταν οι προμήθειες έχουν αγοραστεί σε χαμηλότερες τιμές.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης τονίζει ότι η προστασία των καταναλωτών και η διασφάλιση της νομιμότητας είναι αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες και δεν θα επιτρέψει την εκμετάλλευση της κρίσης για κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Διαβάστε επίσης
Για περισσότερες ειδήσεις, επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα.