
Η Ελλάδα αναδείχθηκε με σημαντικές επιδόσεις στην παραγωγή νωπού γάλακτος για το 2024, αν και δεν κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αφιερώθηκαν 353,15 χιλιάδες τόνοι νωπού γάλακτος στην παραγωγή φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος, ενώ 293,47 χιλιάδες τόνοι χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή γιαούρτι, 255,7 χιλιάδες τόνοι για τυρί και μόλις 2,56 χιλιάδες τόνοι για βούτυρο.
Η χώρα μας κατέχει την όγδοη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τις ποσότητες γάλακτος που μετατρέπονται σε γιαούρτι και την ενάτη θέση για τις ποσότητες που παράγονται σε τυρί.
Συνολικά, τα κράτη μέλη της ΕΕ παρήγαγαν περίπου 161,8 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος το 2024, σημειώνοντας αύξηση 900.000 τόνων σε σύγκριση με το 2023 και 12,1 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με το 2014 (149,7 εκατομμύρια τόνοι). Αυτή η αύξηση αναδεικνύει την σταθερή ανοδική τάση της παραγωγής νωπού γάλακτος στην ΕΕ κατά την τελευταία δεκαετία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2024, η πλειονότητα της παραγωγής, δηλαδή 150,8 εκατομμύρια τόνοι νωπού γάλακτος, κατευθύνθηκε σε γαλακτοκομεία για την παραγωγή ποικιλίας νωπών και μεταποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η συντριπτική πλειοψηφία του γάλακτος που παράγεται στην Ε.Ε. χρησιμοποιήθηκε στην παραγωγή τυριών και βουτύρου. Ειδικότερα, 59,9 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος και 17 εκατομμύρια τόνοι αποβουτυρωμένου γάλακτος αξιοποιήθηκαν για την παραγωγή 10,8 εκατομμυρίων τόνων τυριού.
Επιπλέον, 44,2 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 2,3 εκατομμυρίων τόνων βουτύρου και άλλων κίτρινων προϊόντων, παράγοντας παράλληλα 41,5 εκατομμύρια τόνους αποβουτυρωμένου γάλακτος.
Στην κορυφή της παραγωγής πόσιμου γάλακτος στην Ε.Ε. βρίσκεται η Γερμανία, καλύπτοντας το 18,8% της συνολικής παραγωγής. Είναι επίσης η κορυφαία χώρα για την παραγωγή όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων (27,1%), βουτύρου (20,6%) και τυρί (22,5%).
Η Ισπανία έρχεται στη δεύτερη θέση με 15,2% στην παραγωγή πόσιμου γάλακτος, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 12,7%. Στην παραγωγή όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων, η Ολλανδία ακολουθεί στη δεύτερη θέση (16,8%), και η Πολωνία στην τρίτη (10,4%).
Η Γαλλία κατέχει τη δεύτερη θέση στην παραγωγή βουτύρου (17,2%) και τυριού (17,8%), ενώ η Ιρλανδία έρχεται τρίτη στην παραγωγή βουτύρου με 14,8% στην Ε.Ε.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και τις τελευταίες ειδήσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα.