
Το κοτόπουλο έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή και καθολικά καταναλώσιμα κρέατα παγκοσμίως. Ωστόσο, η απορία παραμένει: γιατί δεν καταναλώνουμε εξίσου άλλα πτηνά, όπως περιστέρια, κύκνους και πάπιες; Η απάντηση εντοπίζεται στους παράγοντες της ιστορίας, της βιολογίας και της ανθρώπινης πρακτικότητας.
Σύμφωνα με το National Chicken Council, ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει σχεδόν 45 κιλά κοτόπουλου ετησίως. Ένας αριθμός που είναι τόσο εντυπωσιακός, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενός αγάλματος που φτάνει το μέγεθος ενός γερμανικού ποιμενικού.
Αλλά τι οδήγησε σε αυτήν την κυριαρχία του κοτόπουλου; Πώς κατέληξε να είναι το πιο εκτραφόμενο πτηνό;
Η σύνδεση του ανθρώπου με το κοτόπουλο έχει ρίζες που εκτείνονται πολλές χιλιετίες πίσω. Ο Κάρολος Δαρβίνος ήταν από τους πρώτους που ανέδειξε την προέλευση του κοτόπουλου από τον κόκκινο ζουγκλο-κόκορα (Gallus gallus). Σύγχρονες γενετικές αναλύσεις έχουν αποδείξει ότι το κρέας που συναντάμε στα πιάτα μας είναι στην πραγματικότητα ένα υβρίδιο, καθώς περιέχει γονίδια και από τον γκρίζο ζούγκλο-κόκορα.
Η διαδικασία της εξημέρωσης ξεκίνησε στην περιοχή του Ινδού ποταμού περί το 2000 π.Χ., ενώ η ευρεία του χρήση ως τροφή διαδόθηκε πολύ αργότερα, με τη βοήθεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Αρχικά, τα κοτόπουλα εκτρέφονταν όχι για το φαγητό τους, αλλά για τις κοκορομαχίες, έναν δημοφιλή ψυχαγωγικό θεσμό της αρχαιότητας. Όταν αυτή η παράδοση άρχισε να χάνει τη δημοτικότητά της, το κοτόπουλο ήρθε στο προσκήνιο ως διατροφική επιλογή.
Η αδυναμία του να πετάξει και η εύκολη εκτροφή του το καθιστούν ιδανικό για μαζική παραγωγή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο άνθρωπος, ο οποίος συχνά αναζητά τις πιο πρακτικές λύσεις, βρήκε σε αυτό το πτηνό την τέλεια πρόταση. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η σπανιότητα του κόκκινου κρέατος αναβάθμισε το κοτόπουλο σε μια προσιτή και αμέσως διαθέσιμη εναλλακτική λύση, εδραιώνοντάς το οριστικά στη διατροφή μας.
Παρόλο που υπάρχουν και άλλα φαγώσιμα πτηνά, δεν παρέχουν την ίδια ευκολία εκτροφής. Ενδεικτικά:
Όπως αναφέρει η Ariane Daguin, ιδρύτρια της D’Artagnan Foods: «Σε αντίθεση με τα κοτόπουλα ή τις γαλοπούλες, δεν μπορείς να κάνεις τεχνητή γονιμοποίηση στα περιστέρια γιατί χρειάζεσαι πάντα έναν μπαμπά και μια μαμά».
Εν κατακλείδι, το κοτόπουλο έχει επικρατήσει γιατί είναι εύκολο να εκτραφεί, είναι οικονομικό, ευπροσάρμοστο και, το πιο σημαντικό, δεν έχει τη δυνατότητα να απομακρύνεται πολύ μακριά.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ