
Πριν από λίγο καιρό, όσοι επισκέφτηκαν κάβες ή σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν φουντούκια, πιθανότατα έμειναν έκπληκτοι από τις τιμές, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί ακόμη και στον διπλασιασμό τους. Σε καταστήματα και online πλατφόρμες, ένα κιλό φουντούκια ξεπερνά τα 30 ευρώ, ενώ πέρυσι οι τιμές κυμαίνονταν γύρω στα 18-22 ευρώ. Παρά την γενικότερη αύξηση στην τιμή των προϊόντων, το φαινόμενο αυτό έχει τις ρίζες του σε πιο περίπλοκες καταστάσεις που επηρεάζουν την ελληνική αγορά.
Η Τουρκία, η οποία είναι ο κύριος παραγωγός φουντουκιών παγκοσμίως με σχεδόν 2/3 της συνολικής παραγωγής, βιώνει αυτή τη χρονιά σοβαρές απώλειες στη συγκομιδή της. Οφείλεται σε δριμείς χειμωνιάτικους παγετούς και ισχυρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν ζημιές σε περιοχές αναγκαίες για την καλλιέργεια. Αυτές οι άσχημες καιρικές συνθήκες έχουν πλήξει σοβαρά τις αποδόσεις, με τα αποτελέσματα να αναμένονται σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών παγκοσμίως.
Μεγάλα διεθνή μέσα όπως η Deutsche Welle αναφέρουν ότι οι αγρότες στην επαρχία Ορντού έχουν χάσει πάνω από το 50% της παραγωγής τους λόγω του παγετού τον Απρίλιο. Το φαινόμενο της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας έχει οδηγήσει σε πρόωρη ανθοφορία των φουντουκιών, κάνοντάς τα πιο ευάλωτα σε απρόβλεπτους παγετούς. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η συνολική παραγωγή μπορεί να μειωθεί κατά 40%, προκαλώντας πιθανή άνοδο των τιμών κατά 30%. Οι παραγωγοί, επιπλέον, αντιμετωπίζουν και προκλήσεις από παράσιτα, με κάποιους από αυτούς να εγκαταλείπουν τους οπωρώνες τους λόγω των αυξανόμενων ζημιών, σύμφωνα με την DW.
Εκπρόσωπος της αλυσίδας ξηρών καρπών 1001 nuts (1001 ΓΕΥΣΕΙΣ), η οποία διαθέτει τέσσερα καταστήματα στην Αθήνα και μεγάλο e-shop, ανέφερε στο newmoney.gr ότι οι τιμές χονδρικής έχουν εκτοξευθεί, από τα 8,80 ευρώ πέρυσι στα 15-17 ευρώ/κιλό φέτος. «Είναι πολύ σπάνιο να βρεις φουντούκια στα 13-14 ευρώ, αυτό αποτελεί μάλλον ουτοπία», παρατήρησε. Οι παραγωγοί αποδίδουν τις αυξήσεις στη μικρή σοδειά λόγω καιρικών συνθηκών, προσθέτοντας ότι οι προμήθειες προέρχονται κυρίως από ελληνικές πηγές.
Ανάλογη εικόνα προκύπτει και από ιδιοκτήτη συνοικιακού καταστήματος βορείως του κέντρου της Αθήνας, ο οποίος δηλώνει: «Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί, φέραμε ελάχιστη ποσότητα φουντουκιών φέτος. Προτείνω στους πελάτες να μην αγοράσουν αν το budget τους δεν το επιτρέπει, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό». Οι τιμές σε μεγάλες αλυσίδες κυμαίνονται από 27 έως 32 ευρώ το κιλό για ωμά φουντούκια, ενώ οι επεξεργασμένοι φτάνουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.
Εξετάζοντας τη μεγαλύτερη εικόνα, είναι σαφές ότι, ενώ τα φουντούκια μπορεί να θεωρούνται «είδος πολυτελείας» για τον μέσο Έλληνα, εταιρείες όπως η ιταλική Ferrero τα χρειάζονται για κορυφαία προϊόντα τους, όπως η γνωστή πραλίνα και τα Ferrero Rocher.
Στις αρχές του καλοκαιριού, η Ferrero, η οποία χρησιμοποιεί περίπου το 25% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιών, δήλωσε στην DW ότι διαφοροποιεί τις πηγές προμήθειάς της και δεν αναμένει διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, εάν οι ελλείψεις επιμείνουν, υπάρχει πιθανότητα να πρέπει η Ferrero και άλλοι παραγωγοί να τροποποιήσουν τις συνταγές τους ή να μειώσουν τις μερίδες των προϊόντων, μετακυλώντας το κόστος στους καταναλωτές.
Από τις εναλλακτικές πηγές εξετάζονται χώρες όπως η Χιλή, η Γεωργία και οι ΗΠΑ, αν και οι ποσότητες που παράγουν είναι πολύ μικρές. Επιπλέον, τα φουντούκια που καλλιεργούνται στις ΗΠΑ έχουν διαφορετικά γευστικά χαρακτηριστικά, και η ανάπτυξή τους απαιτεί 5-7 χρόνια, γεγονός που περιορίζει την άμεση αύξηση της παραγωγής.
Διαβάστε ακόμη
Ο Μάνος, ο Νιόνιος και η Αριστερά, ο Νικόλας ο γουρλής αλά Μπολονέζ, ο Αλέξης και ο «κιτρινομούρης», οι Τσέχοι μπήκαν στην Τράπεζα Χανίων, ο καυγάς στο Λαύριο
Εφορία: Στο… «ράφι» 10 δισ. ευρώ χρέη χωρίς ελπίδα είσπραξης
Ρεκόρ πωλήσεων για την Toyota στο πρώτο εξάμηνο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα