Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 2,6%, σημειώνοντας τη σύγκριση μεταξύ Αυγούστου 2025 και Αυγούστου 2024. Η έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) αποκαλύπτει ότι στη Ευρωπαϊκή Ένωση ο πληθωρισμός τροφίμων φτάνει το 3,9%. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατέχει την 4η χαμηλότερη τιμή στην Ε.Ε. για τον εν λόγω μήνα, με τη Ρουμανία να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό στο 9,1%, λόγω πρόσφατων αυξήσεων στους συντελεστές ΦΠΑ. Αντίθετα, η Κύπρος εμφανίζει αποπληθωρισμό -2,3%, έχοντας εφαρμόσει το 2025 μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε διάφορα βασικά προϊόντα.
Επισημαίνεται ότι ο δείκτης της Eurostat καλύπτει όλα τα σημεία πώλησης τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων μικρότερων καταστημάτων, παντοπωλείων, αρτοπωλείων και λαϊκών αγορών. Σύμφωνα με τον ΙΕΛΚΑ, παρατηρείται μια μόνιμη τάση μειωμένου πληθωρισμού στην Ελλάδα, καθώς από το 2018 μέχρι σήμερα, η χώρα παρουσίασε χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων σε σχέση με την Ε.Ε. συνολικά για 73 από τους 92 μήνες. Μόνο σε δύο περιόδους, συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 2022 και από τον Οκτώβριο 2023 έως τον Ιούνιο 2024, οι τιμές τροφίμων στην Ελλάδα ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε., κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στο ελαιόλαδο.
Όσον αφορά τις τιμές του νωπού κρέατος, η Ελλάδα αναφέρει αύξηση 7,5% για το νωπό κρέας και 15,7% για το νωπό βόειο κρέας. Αν και οι συγκεκριμένοι δείκτες είναι αυξημένοι συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4,5% και 11,8% αντίστοιχα), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 10η θέση στην Ευρώπη για το νωπό βόειο κρέας. Η Γαλλία κρατά τη χαμηλότερη αύξηση με 6%, ενώ η Ολλανδία σημειώνει την υψηλότερη με 29,8%.
Οι κύριες αιτίες για την αύξηση των τιμών του βόειου κρέατος στην Ευρώπη περιλαμβάνουν:
– Μείωση της παραγωγής και περιορισμοί στην προσφορά. Το 2023, η παραγωγή βόειου κρέατος στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 3,8% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τα 6,4 εκατομμύρια τόνους.
– Αυξημένα κόστη και πιέσεις στις εισροές. Τα υψηλά κόστη ζωοτροφών, ενέργειας και μεταφορών επιβαρύνουν την εκτροφή και επεξεργασία, με τα έξοδα να μετακυλίονται στις τελικές τιμές.
– Μεταβολές στις εμπορικές ροές. Οι εξαγωγές βόειου κρέατος της Ε.Ε. αυξάνονται (ιδίως προς χώρες όπως η Τουρκία και η Αλγερία), ενώ οι εισαγωγές παραμένουν λιγοστές, προκαλώντας αύξηση τιμών στην εσωτερική αγορά.
Σχετικά με άλλες κατηγορίες τροφίμων, η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού σε ψωμί και δημητριακά (1,0% έναντι 1,9% στην Ε.Ε.), γαλακτοκομικά (0,2% έναντι 4,6%), λίπη και έλαια (-20,3% έναντι 6,0%), γλυκά (6,5% έναντι 7,5%), λοιπά τρόφιμα (1,2% έναντι 1,3%) και μη αλκοολούχα ποτά (6,4% έναντι 8,5%). Αντίθετα, η χώρα καταγράφει υψηλότερο πληθωρισμό σε φρούτα (19,2% έναντι 9,5%) και σε λαχανικά (0,4% έναντι 0,3%).
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Μπλοκάρει την πώληση μεριδίου της Raiffeisen για να κρατήσει οικονομική γέφυρα με τη Δύση
Διήμερο κακοκαιρίας με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και κίνδυνο πλημμυρών
Apple: Υπερασπίζεται τη συνεργασία με OpenAI απέναντι στην αγωγή του Έλον Μασκ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας, επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα.