Η αναζήτηση για την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος έχει εξελιχθεί σε ένα περίπλοκο «σκακιστικό» παιχνίδι για τους ελεγκτικούς φορείς.
Ένας από τους κυριότερους λόγους για την επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος στους αυτοαπασχολούμενους το 2024 ήταν η επιδίωξη απελευθέρωσης των ελεγκτικών μηχανισμών από το «κυνήγι της μαρίδας», δηλαδή από τις δεκάδες περιπτώσεις μικρομεσαίων επαγγελματιών που δήλωναν ζημιές ή σχεδόν μηδενικά κέρδη, προκειμένου να μπορέσουν να εστιάσουν στους μεγάλους φοροφυγάδες και στα ανεξέλεγκτα ποσά «μαύρου» χρήματος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το πρώτο πεντάμηνο του 2025, διαπιστώνεται ότι η στρατηγική αυτή αποφέρει καρπούς, με συγκλονιστικά επίπεδα παραβατικότητας. Σε μόλις 27 ολοκληρωμένες υποθέσεις ελέγχου για ξέπλυμα χρημάτων, επιβλήθηκαν πρόστιμα και φόροι που ανέρχονται σε 12,1 εκατ. ευρώ, με τον μέσο όρο να φτάνει τα 450.000 ευρώ ανά υπόθεση.
Αυτά τα ποσά προέκυψαν έπειτα από στοχευμένες ελέγχους, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ελεγκτές αποκάλυψαν αδήλωτα εισοδήματα και επέβαλαν κυρώσεις στους παραβάτες.
Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2025, υπήρξαν 930 «βαριές» υποθέσεις, που αφορούσαν φυσικά πρόσωπα, οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο των ελέγχων. Από αυτές, οι 90 υποθέσεις εντοπίστηκαν από την Αρχή καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος, ενώ οι υπόλοιπες καταγράφηκαν από την ΑΑΔΕ.
Συγκεκριμένα:
– Η Αρχή για το “ξέπλυμα” ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τα εισοδήματα και την περιουσία δεκάδων ατόμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος και εστίασε σε 90 φυσικά πρόσωπα που σχετίζονται με 15 μεγάλες υποθέσεις. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης ήταν η έκδοση 63 νέων εντολών ελέγχου και η επιβολή φόρων και προστίμων συνολικού ύψους 12,1 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, η ΑΑΔΕ παρέπεμψε στην Αρχή για το “ξέπλυμα”:
– 267 υποθέσεις φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ για επιπλέον έλεγχο.
– 575 φυσικά πρόσωπα με χρέη άνω των 50.000 ευρώ, δεδομένου ότι τα μεγάλα χρέη ενδέχεται να σχετίζονται και με διαδικασίες “ξέπλυματος”.
– Από ΔΟΥ, Ελεγκτικά Κέντρα και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ) υποβλήθηκαν 469 μηνυτήριες αναφορές.
Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκεται και ο «μεγάλος πλούτος». Από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ) εστιάζει σε υποθέσεις υψηλής σημασίας που αφορούν επιχειρήσεις και πρόσωπα με σημαντική οικονομική επιφάνεια και ύποπτες συναλλαγές στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της δραστηριότητάς του είναι εντυπωσιακά:
– Διεξήχθησαν έλεγχοι σε 326 υποθέσεις.
– Επιβλήθηκαν συνολικά φόροι και πρόστιμα ύψους 26,42 εκατ. ευρώ.
– Από αυτά, τα 20,3 εκατ. ευρώ προήλθαν από αδήλωτα εισοδήματα.
Μέχρι τον Μάιο, έχουν ήδη εισπραχθεί 2,75 εκατ. ευρώ από το ποσό των βεβαιωθέντων, καθώς οι υπόχρεοι εντάσσουν τις οφειλές τους σε δόσεις.
Διαβάστε ακόμη
Τραμπ: Νέος γύρος εμπορικού πολέμου με αύξηση δασμών από 1η Αυγούστου – Αγώνας δρόμου της ΕΕ για συμφωνία
Επανένταξη σε ρύθμιση για όσους χρωστούν λόγω εταιρείας
Αχιλλέας Κανάρης (Vodafone): Επενδύσεις, υποδομές και τεχνολογία αιχμής στη βάση της ψηφιακής μετάβασης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα